• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

БАИТ ЕКСПО 2008 – Национален форум за развитие на информационните и комуникационните технологии

Тема: представители на изпълнителната власт, на бизнеса и анализатори очертаха тенденциите и предстоящите възможности пред бизнеса

 

БАИТ ЕКСПО 2008 – „Технологията следва природата – да поемем заедно по правилния път

 

4 – 8 ноември 2008 г. Интер Експо Център, бул. Цариградско шосе 147

  

София, 4 ноември 2008 г. В рамките на най-голямото специализирано национално изложение по информационни и комуникационни технологии БАИТ ЕКСПО 2008 се проведе Национален форум за развитие на информационните и комуникационните технологии.

 

 

Основният доклад за състоянието и политиката на правителството за развитие на информационните и комуникационни технологии изнесе г-н Пламен Вачков, председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). С интерес беше посрещнат и докладът за регулаторната политика в сектора на ИКТ на г-н Петър Рендов от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Обединяването на мрежите в съвременните телекомуникации представи г-н Антони Славински от Нов български университет.

 

В своето изказване г-н Пламен Вачков очерта основните рамки на държавната политика за развитие на информационните и комуникационни технологии. Той акцентира на развитието и използването на Интернет и развитието на ИКТ в образованието, здравеопазването и държавната администрация.

 

 

Форумът премина при изключителен интерес, породен от актуалността на темите и нивото на лекторите. Сред основните доклади беше изнесеният от председателя на УС на БАИТ г-н Боян Бойчев доклад на тема „Българският ИКТ пазар – предизвикателства и възможности“.

 

В своето изказване г-н Бойчев подчерта, че България като участник в глобалната икономика в областта на ИТ, може и трябва да заеме своето място в определянето и реализирането на възможностите, които дава глобалното общество. Той посочи, че 0,5 процента от всички компании в България генерират бизнес за 10 на сто от БВП. По отношение на заетостта приходът на заетите от бранша е по-голям от средния за страната. Висок е и делът на възнагражденията, като средните стойности достига до 270 процента, каза г-н Бойчев. Той представи предварителни данни за 2008 г., според които очакванията са, че за първите шест месеца увеличението на мобилните компютри е над 100 процента в сравнение с предходния период. За първи път обаче очакванията до края на календарната година са свързани със спад на продажбите. Тенденцията е отражение на световната икономическа  криза, коментира г-н Бойчев. Той посочи ИТ технологиите като една от възможностите на българския бизнес да намери своето място и ползите в една различна ситуация.

 

Организатори на този мащабен и представителен форум, който се провежда за втора поредна година са Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), Асоциация „Телекомуникации“ (АСТЕЛ), Асоциация на българските кабелни оператори (АБКО), Асоциация на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) и Агенция „Булгарреклама“.

 

Форумът за развитие на информационните и комуникационни технологии традиционно се провежда по време на най-голямото ИКТ изложение у нас – БАИТ ЕКСПО 2008 при участието на над 130 фирми изложители с поредица специализирани семинари.

 

Тази година провеждащото се досега по време на Техническия панаир в Пловдив PC World Софтуерно изложение се премести в рамките на БАИТ ЕКСПО. На него български разработчици на софтуерни продукти показват свои нови идеи и цялостни решения. Организатор на събитието е Ай Си Ти Медия.

 

За пръв път на БАИТ ЕКСПО се провежда и турнир за компютърни и конзолни игри в мрежа. Победителите ще се класират директно за финала на квалификациите за европейските кибер игри. Със съдействието на Столичната община се представят нови младежки интернет сайтове и програма за безопасен интернет за деца и младежи, въведена експериментално в столични училища.

 

За четвърта поред година на изложението има и обособен сектор, посветен на приложението на информационните технологии в образованието. На 7 ноември 2008 г., от 10:00 ч. в Интер Експо Център със съдействието на МОН ще се проведе Национална конференция по внедряване на ИКТ в образованието.

 

На заключителната пресконференция за БАИТ ЕКСПО 2008, на 7 ноември от 10:00 ч. в Прессклуба на БТА за трети път ще бъде присъдена и наградата на БАИТ – преносим компютър, за журналистически принос за развитие на информационните и комуникационните технологии в България.

 

 

 

Още БАИТ Новини