• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

БАИТ подкрепя Манифеста на DIGITALEUROPE за по-силна дигитална Европа през 2025 г.

Документът е призив за действия, които да изведат Европейския съюз на преден план в нововъзникващата глобална цифрова ера

БАИТ подкрепя Манифеста на европейската ИТ асоциация DIGITALEUROPE за по-силна дигитална Европа през 2025 г. „Европа разпознава в цифровите технологии бъдещето си. Ние също.“, посочи Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ. Документът беше представен на събитието Masters of Digital, което се състоя вчера в Брюксел.

Манифест за по-силна дигитална Европа през 2025 г.

Манифестът представя визията на DIGITALEUROPE за развитието на цифровия дневен ред на Стария континент през следващите няколко години – Европа, в която цифровите технологии, иновациите и изкуственият интелект могат да осигурят на хората в Европа конкурентни работни места, по-добро здраве и по-добри обществени услуги.

„Вярваме, че за устойчива, просперираща и по-силна Цифрова Европа, има 7 ключови области на въздействие, които трябва да бъдат разгледани от всички лица от индустрията, вземащи решения, както и от правителствени ръководители и институции от публичния сектор“, се казва в  документа. Това са цифров единен пазар, включване, екологосъобразен растеж, иновации, доверие, гъвкави процеси за разработване на политики и лидерство.

Манифестът съдържа и конкретни препоръки за политиките по всички досиета, които разглеждат теми на дигитализацията. DIGITALEUROPE също така посочват ключови показатели за успех и ефективност, които е необходимо да бъдат достигнати в следващите 5 години. Сред заложените

цели до 2025 г. са:

  • 15% от малките и средни предприятия (МСП) да продават онлайн в други европейски държави;
  • Европа трябва да преквалифицира по-голямата част от работната си сила;
  • Европа трябва да спести 26 милиарда тона емисии на CO2 чрез дигитализиране на ресурсоемките сектори;
  • европейските страни следва да изразходват 3% от своя БВП за научни изследвания и иновации;
  • повечето европейски предприятия трябва да имат ясна стратегия за киберсигурност;
  • 75% от гражданите на ЕС следва да използват услугите на електронното управление;
  • Европа трябва да бъде дом на 25% от световните „еднорози“.

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел приветства Манифеста за по-силен цифров Европейски съюз. „Това са важни размишления за това какви са следващите стъпки за нашия цифров единен пазар, за да гарантираме, че утре нашият съюз ще е по-сигурен, по-конкурентен, по-приобщаващ и глобален дигитален лидер“, посочи госпожа Габриел.         

Future Unicorn Award 2019

По време на събитието българският еврокомисар връчи и наградата Future Unicorn Award 2019. Победителите са компании от Дания, Великобритания и Финландия. За отличието на DIGITALEUROPE се надпреварваха компании от цяла Европа, като журито излъчи 16 финалисти от всички сектори, включително финансови технологии, образователни технологии, електронно здравеопазване, мобилност, енергиен сектор и много други.

Сред номинираните финалисти беше и българската компания Out2Bound, която е член на БАИТ.

Още БАИТ Новини