• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

БАИТ подкрепя Парижкия призив за доверие и сигурност в киберпространството.

Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/ е сред първите, подкрепили и подписали Парижкия призив за доверие и сигурност в киберпространството. Тази подкрепа и влизането в списъка с подписалите заинтересовани страни трябваше да бъде заявена до края на миналата седмица.

Политическа декларация на високо равнище ще бъде обявена по-късно днес по време на Парижкия форум за мир, който се провежда във френската столица тази седмица.

Документът потвърждава някои основни принципи като приложимостта на международното право в киберпространството. Призивът позволява на всички заинтересовани страни да сигнализират за ясния си ангажимент да засилят сътрудничеството помежду си, да увеличат стабилността на киберпространството и способността им да предотвратяват най-значимите атаки.

По повод включването на БАИТ и важността на документа от Париж, Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ, казва:

„Вече сме приели достъпа до интернет като неотменимо човешко право. Киберпространството не е виртуална, а реална важна част от нашия живот. Необходимо е всички научени от човечеството уроци, принципи и конвенции в международните отношения, добри практики и механизми да обхванат и киберпространството, да допринесат за сигурността и стабилността в него.

Мощта и достъпността на информационните и комуникационни технологии дават условия за невиждани досега възможности за творчество и реализация, удобства и мащаб, прогресът зависи от тях. Но те могат да бъдат и инструмент за разрушение и злонамерени действия. Ние, българските ИТ фирми, съзнаваме своята отговорност и зависимост от осигуряване не само на удобство, богата функционалност и надеждност, но и на сигурност и доверие у всеки потребител. Готви сме и ще партнираме, ще бъдем проактивни и ще работим за реализацията на целите на Декларацията. Длъжни сме и можем да допринесем.“

Подкрепилите декларацията заинтересовани страни ще потвърдят желанието си да продължат да работят заедно, по-специално с цел:

–          предотвратяване и по-бързо възстановяване от злонамерени кибер дейности;

–          защита на общата достъпност и интегритета на интернет;

–          съдействие за предотвратяване на злоумишлени намеси в политическите изборни процеси;

–          съвместна работа срещу кражба на интелектуална собственост чрез употреба на ИКТ;

–          предотвратяване на разпространението на злонамерени инструменти и техники;

–          увеличаване на сигурността на ИКТ продуктите и услугите, както и на кибер хигиената;

–          прилагането на мерки, за да се предотврати hack-back /обратна атака/;

–          съвместна дейност за укрепване на съответните международни норми.

 

С текста на документа можете да се запознаете на страницата на Френското външно министерство, а пълният списък на подкрепили те е в прикачения файл. 

Още БАИТ Новини