• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

БАИТ проведе среща с посланика на Казахстан Н.Пр. Виктор Темирбаев

БАИТ проведе среща с Н.Пр. Виктор Темирбаев, посланик на Казахстан на 20 юни. В срещата участва и Меиржан Жумадъла, трети секретар към Посолството.

От страна на БАИТ участие в срещата взеха Пенчо Илиев, заместник-председател на УС , Иван Димитров, член на УС и Весела Калъчева, изпълнителен директор и член на УС.

По думите на посланик Темирбаев България е много важен партньор за Казахстан в Югоизточна Европа – имаме много нереализиран потенциал за партньорство между двете държави.  50% от чуждите инвестиции в икономиката им идват от ЕС, като конкретно двустранната търговия между страните е нараснала 2,7 пъти само за 4 месеца тази година. 

Споразумението между Казахстан и ЕС съдържа 29 приоритетни области и ИТ секторът е един от тях. Страната е предприела стъпки да развива нови ИТ продукти и ИКТ инфраструктура. Посланик Теримрабев представи капацитета на Казахстан в областта на дигитализацията. Към момента Казахстан е 28-ма по дигитализация на услуги от държавата (UN e-government development index), като 85% от услугите са достъпни по телефона. Имат Министерство на дигитализацията и космоса.

С преместването на столицата в Астана се цели развиването на отделните региони в страната. Създават се нови технопаркове, акселератори и хъбове – над 1400 компании участват в Астана хъб – близо 400 са чуждестранни, от други държави. За тях хъбът предвижда редица облекчения – 0% данъци, улеснен визов режим и др.

Населението на Казахстан нараства забележимо и вече е над 20 млн. души, като се връща традицията всяко семейство да има по 3-4 деца.

Държавата цели да произвежда 100 000 квалифицирани ИТ специалисти, като за миналата година са завършили 40 000. Въвеждат и политики за привличане на т.н. дигитални номади  – правителството ще стартира 2 програми за 2024 г. – Digital nomad visa и Digital nomad residence

Младите казахи завършват средното си образование с 3 езика – казахски, руски и английски. Най-изявените биват изпращани да завършват университет в чужбина по правителствена програма и след това са задължени да се приберат в страната си. Във всяко министерство имат заместник-министър, който е завършил по програмата, както и такъв, който отговаря за дигитализацията. Посланикът цитира и програма с литовски университет, който е подготвил 20 000 ИТ специалисти за Казахстан – издържали изпити и в собствената си държава.

В. Калъчева представи БАИТ и компаниите-членове, както и дейностите на асоциацията. Казахстан се интересува от повишаване квалификацията на младежите при тях и може да се запознае с онлайн курсовете, които са налични на платформата eSkills For Future.

Бе договорено да продължи партньорството между двете страни и да се обменя информация за предстоящи форуми на високо ниво в сферата на ИКТ.

Още БАИТ Новини