• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

БАИТ ще подкрепи Международния Ден за безопасен интернет 2014 г.

Подкрепата е в рамките на проекта „Е-skills for jobs 2014”

На 11 февруари за 11-и пореден път светът ще отбележи Деня за безопасен интернет – една инициатива на Европейската комисия, която с годините излезе извън рамките на Европа, за да обхване над 100 държави на всички континенти. Координатор на събитията е европейската мрежа от центрове за безопасен интернет Insafe чрез своите членове-национални центрове за безопасен интернет.

 

Българската асоциация за информационни технологии ще подкрепи информационно отбелязването на  Деня за безопасен интернет, като го включи в проекта „Е-skills for jobs 2014”. Той се реализира от европейската ИТ Асоциация Digital Europe и EuropeanSchoolnet, като изпълнител за България е БАИТ. Това е проект, който цели да насърчи развитието на електронните учения на младите хора, в това число и умението да се предпазват в онлайн среда.

 

Централното събитие за отбелязване на Деня за безопасен интернет под мотото „Заедно за по-добър интернет“ ще се състои в Дома на Европа в София с подкрепата на Представителството на ЕК в България от 15 до 18 часа на 11 февруари. Ще бъдат изложени стотици детски рисунки на деца от десетки начални училища в страната на тема: „Героят си ти“ в интернет. Над 80 ученици от средни училища в София и други градове ще бъдат основните участници. Сценарият на събитието беше подготвен с помощта на ученици от младежките панели към Центъра за безопасен интернет и от делегатите на миналогодишния ТийНет парламент, който в Деня за безопасен интернет през 2013 г. прие на заседание в Народното събрание Харта на онлайн правата и отговорностите на младите хора.

 

Участниците ще видят няколко кратки презентации на свои връстница, с които ще бъде открита дискусия как можем заедно да направим интернет по-полезно и безопасно място. Специален презентатор на събитието ще бъде Димитър Ганчев от Интернет общество-България, който ще разкаже за първата група пионери на интернет в България още преди световната мрежа да получи названието си. Дискусията ще се предава на живо в интернет и в нея ще могат да участват дистанционно с въпроси и коментари млади хора от цялата страна благодарение на Kabinata.com.

 

Денят ще завърши с музикална част с участието на Good Music Society и ученическите банди Maverick и Tune UP от няколко столични гимназии.

 

Редица членове на Обществения съвет за безопасен интернет планират паралелни дейности в подкрепа на Деня:

 

Трите мобилни оператора за четвърта поредна година ще изпратят кратки съобщения до частните си клиенти. GLOBUL традиционно провежда и ежегодна комуникационна кампания, посветена на рисковете в интернет, като публикува полезни съвети за безопасно поведение в глобалната мрежа на своята интернет страница, както и в социалните мрежи Facebook и Twitter. Предлаганото от оператора мобилно съдържание е специално обозначено за възрастта, за която е подходящо, като родителите имат възможност да забранят достъпа до определени секции, неподходящи за лица под 18 години.

 

Клиентите на Мтел и Виваком също ще получат SMS, който ще ги уведоми, че на тази дата се отбелязва международния Ден за безопасен интернет и ще ги насочи към сайта на Националния център за безопасен интернет. Там те ще могат да намерят пълна информация относно контрола и защитата от вредното влияние на световната мрежа, както и правилата за безопасното й ползване.

 

Българската федерация по електронен спорт ще осигури на всички участници „официални“ тениски, брандирани с логото на Националния център за безопасен интернет.

 

Държавната агенция за закрила на детето и експерти на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще представят на свои щандове инициативи, свързани с повишаването на интернет грамотността и безопасността  на децата и младите хора.

 

Десетки училища и организации в страната също ще отбележат Деня за безопасен интернет. За целта Националният център ги подпомага с различни материали.

С програмата на събитието можете да се запознаете в прикачения файл.

Още БАИТ Новини