• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

БАИТ за поредна година подкрепи Националния конкурс „Млади таланти“ на МОН

За поредна година БАИТ подкрепи Националния конкурс на Министерството на образованието и науката /МОН/ „Млади таланти“.

Победителите в надпреварата на МОН станаха известни на 18 април 2018 г., като по традиция БАИТ връчи предметна награда на един от победителите.

Чавдар Лалов, 11-ти клас в Математическа гимназия“Гео Милев”- Плевен получи наградата на БАИТ за представянето си конкурса. Ученикът е отличен за проекта си „Пораждащи множества на една фундаментална алгебрична структура“.

Наградата – таблет, беше предоставена от Технологика и връчена от Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ. Той поздрави младите таланти за успешното им представяне и отправи покана към всички участници в конкурса и техните преподаватели да презентират своите проекти пред компаниите-членове на БАИТ.

В конкурса „Млади таланти“ до крайния срок бяха подадени 47 проекта, като след преглед за техническо съответствие журито допусна до защита 41 от тях.

Класиралите се на първите 3 места участници получиха парична награда от 1500 лв. на проект и правото да представят България на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който е част от инициативите на Европейската общност за насърчаване на научното творчество сред младото поколение. Тази година европейският конкурс ще се проведе през септември 2018 г. в гр. Дъблин, Ирландия.

Други три проекта получиха право на участие в Международното младежко научно изложение EXPO Science Europe 2018 г., което ще се проведе през юли 2018 г. в гр. Гдиня, Полша. Още три проекта получиха поощрителни парични награди по 1000 лв.

Националният конкурс „Млади таланти” на МОН чества своя 20-годишен юбилей. 

Надпреварата е предназначена за ученици и студенти на възраст от 14 до 20 години, конкурсът дава възможност да се подготвят и представят научноизследователски и иновационни проекти в няколко категории: биология, химия, информатика, инженерни науки, материалознание, математика, медицина, физика, социални и хуманитарни науки, екология. Проектите се оценяват от жури, в което участват учени и специалисти от БАН, университетски преподаватели и експерти от различни министерства.

Още БАИТ Новини