• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

Българският IT бизнес в ЕС – 24.06.2007г.

Българският IT бизнес в ЕС

БАИТ  събра евродепутати и официални лица на среща
“Българският ИТ бизнес в Европейския съюз”
 
24 юни 2007, София.  ИТ бизнесът е внесъл в бюджета 114 милиона евро, съобщиха от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).
 
БАИТ представи позитивните резултати на българския ИТ бизнес пред евродепутати, заместник-министър Нина Радева и официални лица.
 
“Българската ИТ индустрия е един от най-бързо развиващите се отрасли в икономиката ни. Приходите от данъци от ИТ сферата според проучване на БАИТ от 2005 година са над 2.4% от републиканския бюджет. Нашите фирми и техният професионализъм са признати в целия свят. Сега, когато сме част от европейския пазар, пред нас се отварят още възможности и предизвикателства, които с общи усилия могат да доведат до нови успехи”,  сподели с гостите  г-н Златко Златков, бивш председател на БАИТ и член на Управителния съвет.
 
От тази година българският парламент е част от известната Международна парламентарна асоциация за информационни технологии (IPAIT). 
 
Вицепрезидентът на българския клон на асоциацията – г-н Минчо Спасов, заместник-председател на парламентарната група на НДСВ, разказа за предвидените за 2007 инициативи и за домакинството на България на шестата конференция на международната асоциация през 2008 година. “Ще се радваме да работим заедно с БАИТ и да помогнем за развитието на конкурентоспособността на българските ИТ фирми на международния пазар”, отбеляза той.
 
На срещата бяха обсъдени позитивните резултати от кампанията срещу софтуерното пиратство у нас, чийто ръст е паднал за първа година под критичната граница, създавайки по-благоприятна среда за развитие на ИТ бизнеса.  Гостите обсъдиха и някои от проблемите, свързани с европейското законодателство, които стоят пред българските компании.

Още БАИТ Новини