• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

Еврокомисар Мария Габриел беше ключов оратор на годишната среща на компаниите-членове на БАИТ

Събитието се проведе на 5.12.2019 с участието на представители на 24 компании-членове на БАИТ

Близо 40 представители от 24 компании-членове на БАИТ участваха в есенната среща на асоциацията с г-жа Мария Габриел. Събитието се състоя в първата работна седмица на Комисията „Фон дер Лайен“, в която българският еврокомисар е с ресор за Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Мария Габриел ще отговаря за най-голямата изследователска програма „Хоризонт Европа“ с бюджет близо 100 милиарда евро, програма „Еразъм“ с очакван бюджет 45 милиарда евро, инициативата за Европейските университети, Европейският съвет за иновации.

За първи път има толкова голям ресор в Еврокомисията, посочи г-жа Габриел и очерта няколко предизвикателства, с които започва мандатът й.

На първо място, бюджетът за „Хоризонт Европа“, който все още не е окончателно одобрен, предстои да бъде защитен с аргумента, че има нужда от масивни изследвания в иновации. Програмата предстои да стартира през януари 2021 г. Сред новостите в нея са 52 млрд. евро, предвидени за 6 мисии – набор от действия, които да постигнат резултати по значими области като борбата с рака, енергетиката, smart cities, чистота на водите, земеделие и храни и креативните индустрии.

Г-жа Габриел посочи, че през новият програмен период Европейският съвет за иновации ще разполага с бюджет от 10 млрд евро. Предстои в рамките на съвета да стартират 2 инструмента – pathfinder и акселератор, които да подкрепят новаторски проекти – от идеята до реализацията на продукта и намирането на пазари.

Новият ресор на г-жа Габриел надгражда досегашния, като запазва в центъра необходимостта от обучения за придобиване на цифрови умения, подобряване на киберсигурността, изграждане на цифрови иновационни хъбове във всеки регион в полза на бизнеса. 

Еврокомисар Габриел ще продължи да следи и темата за кадрите и обучението на европейците по отношение на придобиване както на базови дигитални умения, така и на усъвършенстване  на високите цифрови умения в сфери като киберсигурност, изкуствен интелект и др.

Екипът на еврокомисар Габриел е насочил усилията си и към засилване на конкретиката и синергията с другите еврофондове с цел постигане на ясни резултати от проектите на програмата „Хоризонт Европа“. Възможности за компаниите да участват в европейски проекти и консорциуми са инициативите Digital Opportunity Traineeships и Европейски университети, посочи г-жа Габриел.

Представители на компаниите-членове на БАИТ получиха възможност да споделят своите си въпроси относно другите теми, които също са в ресора на г-жа Габриел и по които БАИТ работи: авторските права, е-управлението, индустрия 4.0, киберсигурността. Сред обсъдените теми бяха предвидимост на средата, 5G технологиите, хармонизация на нормативните уредби и предстоящи нови регулации.  

Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ, предостави на комисар Габриел кратка информация за актуалните теми, по които работят експертите на БАИТ и ще се търси сътрудничество.

Още БАИТ Новини