• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

Еврокомисарят Мария Габриел беше ключов оратор на есенната среща на компаниите-членове на БАИТ

Събитието се проведе на 1.12.2017 с участието на представители на 18 компании, членове на БАИТ

Г-жа Габриел сподели приоритетите в сферата на дигиталната икономика, които ще бъдат на дневен ред по време на българското председателство на съвета на ЕС.

В рамките на периода е важно да се работи по новия кодекс за електронните съобщения. Ключова тема в него е радиочестотния спектър и е необходимо страните да се споразумеем за него, за да може да стартира 5G.

Киберсигурност е друг законодателен пакет, който ще бъде придвижен по време на председателството. Европейският парламент е номинирал всичките си докладчици по темата и изслушванията стартират още януари месец. „Какво предлагаме: Настояваме за първи път засилен мандат на агенцията ENISA (Европейска агенция за мрежова и информационна сигурност), която да има бюджет, да има човешки ресурс, да има  много повече оперативни задачи“, посочи г-жа Габриел. „Предлагаме европейска система за сертифициране на доброволна основа.“

Не по-малко важни теми са Регламентът за защита на личните данни (General Data Protection Regulation) и проекторегламента относно зачитането на личния живот и защитата на личните данни в електронните съобщения (ePrivacy Regulation).

Сред приоритетите на българския еврокомисар са още повишаване на цифровите умения на европейците, където е нужно да се положат още усилия. През пролетта на 2018 г. екипът на Мария Габриел ще продължи да работи усилено и по темата за фалшивите новини.

Западните Балкани са важна тема, по която след осъщественото намаляване на цените за роуминг, също ще бъдат представени нови инициативи.

Председателя на БАИТ Огнян Траянов от своя страна приветства Мария Габриел за активната й дейност като еврокомисар по цифровата политика и общество и я запозна накратко с дейността на асоциацията и активностите ни в отделните сфери.

„БАИТ отговаря на Вашата цел за дигитален иновационен хъб, защото нашите фирми разполагат със специалисти, капацитет и опит във всички сфери на информационните технологии и основно  работят за българската икономика, допринасяйки за нейната конкурентоспособност“, посочи г-н Траянов. „От друга страна смятаме, че присъединявайки се към целите на правителството България да стане лидер на Западните Балкани по повод на евроинтеграцията, бихме могли да бъдем този регионален лидер по отношение на ИКТ и изграждане на Единния цифров пазар. Вече сме изградили контакти  със сродните асоциации.“ 

До момента специални гости на БАИТ са били Председателят на ДА „Електронно управление“ Росен Желязков, вицепремиерът Румяна Бъчварова, евродепутатът Ева Паунова, кметът на Пловдив Иван Тотев, банкерът Левон Хампарцумян, председателят на БСК Сашо Дончев, Ивайло Калфин в качеството му на евродепутат.

 

Още БАИТ Новини