• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

Европейската кампания e-Skills for New Jobs 2014 беше официално открита в Атина

Гръцкото председателство на ЕС отдава голямо значение на създаването на работни места и повишаване на електронните умения, за да се справи с безработицата в страната и в целия ЕС

Атина, (6-ти Май 2014) – ИКТ помага на Гърция да смени посоката, след като претърпя най-тежката икономическа криза от поколение насам. Гръцкото правителство е използвало своите шест месеца начело на Европейския съюз да се ускори тази тенденция, не само за собствената си безработна работна сила, но и за всички 28 страни членки на ЕС.

 

Усилията да се обучат и да придобият е-умения младите хора, необходими  за да се възползват от възможностите, предлагани от ИКТ сектора, бяха обсъдени на конференция в Атина във вторник, организирана от Европейската комисия в сътрудничество с гръцкото правителство  и подкрепени от широк кръг технологични компании.

 

Участие в събитието и работната среща по проекта взеха Стоян Боев, зам.-председател на БАИТ и Весела Калъчева, изпълнителен директор, която направи презентация за планираните и изпълнени до момента от  БАИТ събития по проекта, заедно с презентациите на Белгия, Хърватска и Кипър.  

 

Заместник -председателят на Европейската комисия Нели Крус, която отговаря за програмата за информационните технологии, заяви: „Скоро  Европа ще се изправи пред недостиг на близо един милион ИКТ специалисти. Не би ли било лудост да не се възползват от тази възможност – пазар на технологии в постоянна нужда от нови умения? Не е ли лудост да продължи с разочарованието на нашите млади хора, а не да бъдат подготвени да се възползват от тази възможност? Надявам се, че тази конференция помага на всички ни вземем в страните си някои нови идеи за това как да се преодолее недостига на тези умения в Европа.“

„ИКТ може да подобри всички отрасли на икономиката и да създаде нови работни места, каза Костас Хадзидакис, министър на регионалното развитие и конкурентоспособност  на Гърция в програмна реч по време на събитието.

Той каза, че по време на следващия програмен период, неговото правителство ще удвои бюджета си за иновации, създаване на нови стимули за разширяване на предприемчивото сред младите хора и ще подпише меморандума на националната коалиция за цифрови работни места в Гърция.

 

Гърция дава драматичен пример за липсата на професионални умения в практиката. Въпреки цялостното си ниво на безработица, която остава най-високата в Европа с над 24%, много световно известни технологични фирми се редят на опашка, за да наемат персонал за новооткрити работни места в Гърция.

 

Те са привлечени от Гърция, отчасти заради отлична репутация на страната за обучение на електронните инженери. Но въпреки това, в областта на ИКТ работните места представляват само 1,6% от общата заетост. Средната стойност за ЕС е 3,4% , оставяйки Гърция с една от най-малките сектори в областта на ИКТ – като част от по-широката икономика в Европа.

 

„Въпреки че около една четвърт от работната сила на Гърция е безработна, броят на свободните работни места в областта на ИКТ всъщност нараства, “ казва Джон Хигинс , генерален директор на DIGITALEUROPE.

 

„Ние виждаме тази тенденция на европейско ниво също – упорито високите нива на безработицата като цяло, но в същото време недостиг на кандидати за технологично ориентирани позиции. Това е заради липсата на професионални умения и технологичната индустрия се опитва да помогне на правителствата за справяне“, добави той.

 

Около 1200 работни места са останали незаети в областта на ИКТ в Гърция през миналата година, според изследователя Empirica. Тази цифри се очакват да нараснат до 1800 до 2020 година.

 

Много имена от сектора на ИКТ са за създаване на възможности в Гърция. Microsoft наскоро откри кол център, създавайки 750 работни места. Huawei обмисля откриване на център за иновации в Атина. IBM наскоро обяви създаването на център за високи постижения в големите данни и бизнес анализи, също в гръцката столица. HP ще открие кол център за своите дилъри и партньори в региона със 100 работни места. И SAP обяви планове за създаване на Център за иновации Engineering & Value в Гърция.

Положителното въздействие върху работните места от ICT идва не само от големите корпорации. Миналата година имаше рязък скок в броя на стартиращи фирми в Гърция: 144, в сравнение с по-малко от 15 само преди две години, когато кризата беше в своя пик. По-голямата част от тези нови предприятия са технологично ориентирани фирми.

 

Гръцкото правителство е дало своята подкрепа на кампанията за електронните умения през 2014 г. на Европейската комисия, защото тя вижда технологията като важна част от борбата за намаляване на безработицата.

Кампанията e-Skills for New Jobs 2014 е част от Grand Coalition for GD Jobs на Европейската комисията – това е широко партньорство с множество заинтересовани страни, предназначена да се справи с недостига на ИКТ професионални умения на голям брой европейски граждани и те да се възползват от потенциала на ИКТ за създаване на работни места .

 

Основната цел на кампанията е да повиши информираността за образование, обучение, работни места, както и други възможности, които са достъпни за хора с електронните умения – тези, които знаят как да използват ефективно цифрови технологии. Тя ще информира студенти, безработни хора, ИКТ професионалисти и малките и средни предприятия за широката гама от възможност, които дава ИКТ. Кампания се реализира едновременно  в 31 европейски страни * .

 

БАИТ е подизпълнител на DIGITALEUROPE за България.

 

Кампанията се координира от DIGITALEUROPE и Европейската училищна мрежа, които са във връзка със стотици национални и пан-европейски партньори, включително SEPE (партньор за Гърция), Европейския център за жените и технологиите, JA- YE, Телецентър Европа и много от основните партньори от IT индустрията .

 

Марк Дурандо, изпълнителен директор на Европейската училищна мрежа, заяви: „Най-новите данни показват, че учениците от средните училища са все още недостатъчно добре осъзнават важността на ИТ умения за бъдещите си работни места . ** Ние се ангажираме да се гарантира, че младите хора в Европа са готови да се ангажират в цифровото бъдеще на Европа и да бъдат подготвени да работят в цифровата епоха.“

 

Разберете повече за кампанията тук: http://eskills-week.ec.europa.eu

 

За допълнителна информация, моля свържете се с Пол Мелер, директор по комуникациите в DIGITALEUROPE на 32 497 322 966 или на paul.meller@ digitaleurope.org

 

Весела Калъчева, БАИТ, мениджър на проекта за България, www.bait.bg, http://idg.bg/eskills2014

 

* Австрия, Белгия, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Израел, Италия, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Турция и Великобритания.

** Европейската училищна мрежа http://www.eun.org/observatory/surveyofschools/

 

Още БАИТ Новини