• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

Известни са победителите в конкурса „Наградите на БАИТ 2015“

Кампанията и церемонията се проведе под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

На 23.02.2016, на официална церемония в София Тех Парк, бяха отличени победителите в отделните категории от Конкурса „Наградите на БАИТ 2015”. Президентът Росен Плевнелиев, под чийто патронаж беше събитието, връчи Специалната награда на Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменския Университет „Епископ Константин Преславски“ и ръководител на Школа по математика и информатика А&Б – Шумен. Тя е подготвила едни от най-добрите състезатели по програмиране в България, и е създател е на уникална методика за обучение по програмиране за начинаещи, известна като „Спираловиден подход в обучението по програмиране“. На базата на тази методика са издадени две книги, които в момента се използват от всички български школи за подготовка на състезатели.

В речта си президентът Росен Плевнелиев апелира за ефективно прилагане на електронните решения при обществените поръчки: “Нима българските граждани отдавна не очакват пълна прозрачност в управлението на обществения ресурс. Ами сложете всички обществени поръчки на сайта, няма нужда да ги пускаме, да ги спираме и пак да ги пускаме, когато те могат да бъдат прозрачни за всички винаги и по всяко време.“ Държавният глава подчерта също, че българският ИКТ сектор е водещ в региона. Затова държавата трябва да отвори вратите си за неговите представители и да обяви информационните и комуникационните технологии за стратегически отрасъл за страната. Президентът припомни, че ИКТ секторът у нас вече е разкрил 17 500 работни места, като се очаква те да бъдат удвоени през следващите няколко години. „Това е перспектива и мотив на младите хора да останат в България“, каза Росен Плевнелиев и отново посочи, че българските ИТ-специалисти са едни от най-добрите в света.

5-тото издание на „Наградите на БАИТ“ се проведе в рамките на кампанията eSkills for Jobs 2015-2016, която цели да повиши осведомеността на гражданите за нуждата от подобряване на електронните им умения и е насочена предимно към младежите на възраст между 15 и 25 години. Инициативата е част от усилията на Европейската комисия (ЕК) за адаптиране на европейската икономика към новата цифрова реалност. Проектът се реализира едновременно в 24 държави на ЕС, като БАИТ е изпълнител за България.

На национално ниво инициативата обединява 9 eSkills посланици, сред които евродепутатът Ева Паунова, вицепремиерът Ивайло Калфин, проф. Николай Денков, заместник-министър на образованието и науката, Анна-Мари Виламовска, съветник в президентството, както и представители на бизнеса.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който е и посланик на електронните умения, връчи отличието в категорията Корпоративна и социална отговорност, която тази година в контекста на инициативата eSkills for Jobs е под формата на поощрителна награда за Програмиста АД. Младата компания от Пловдив за по-малко от 3 г. от създаването си успява да увеличи персонала си от 3 на 140 души, като същевременно отделя ресурс за обществено отговорна дейност, като повишава квалификацията на служителите си, участва с преподаватели в ИТ обучения, подпомага специализирани национални школи и университети за наука и технологии.

Евродепутатът и посланик на eSkills for Jobs Ева Паунова връчи Образователната награда, която тази година беше присъдена на младежите от Враца Софтуер Общество. Регионалната образователна инициатива, която в условията на висока безработица сред младите хора, висок процент на икономически емигранти в работоспособна възраст и липсата на квалифицирани кадри, в рамките на 2015 г. успява да проведе безплатен 9-месечен обучителен курс с 60 курсисти (10 от тях вече работят), както и редица курсове за ученици в средните училища. Младежите вече са привлекли и 2 ИТ компании, които дават възможност за работа на курсистите.

Другите специални гости – проф. Н. Денков, заместник-министър на образованието и науката и посланик на електронните умения, проф. К. Костадинов, също заместник-министър в МОН и Валери Борисов, заместник- министър, МТИТС връчиха награди съответно в категориите E-business на Банка ДСК за ДСК „Виртуален чек“, Държавна администрация – за проекта „Персонализирана информационна система“, реализиран в Национална здравноосигурителна каса, Общинска администрация – община Бургас за внедрена система за електронно управление, включваща 30 електронни услуги и възможност за онлайн разплащане.                          

Победителите в останалите категории са:

Студентска награда – Клуб по информационни и комуникационни технологии (ИКТ клуб) за проекта „Умна ръкавица“ – Valkyrie (Валкирия);

„Журналистически принос” – Татяна Величкова-Маринова, водеща на предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“, БНР

Бизнес иновативност – MammothDB за проекта iRate

Мобилно решение – Мобайл Системс ООД за електронната версия на английския речникOxford Dictionary of English

STARTUP компания – Алтерко Роботикс ЕООД за детски смарт часовник с GSM и GPS

Развлекателен софтуер – Хемимонт Геймс за „Виктор Вран“

Тази година евродепутатът и посланик на електронните умения Ева Паунова ще награди по един представител на победителите в 12-те категории с работно посещение в Брюксел. Отличените победители ще посетят европейските институции като в рамките на визитата ще имат възможност да проведат работни срещи на високо ниво с представители на ЕК, евродепутати и неправителствени организации, активни в оформянето на регулаторната рамка на Дигитална Европа.

Освен статуетките и грамоти, всички победители в конкурса получиха и парични награди под формата на ваучери, срещу чиято стойност имат възможност да закупят стоки или услуги от компании, членове на БАИТ.

Конкурсът и церемонията за връчване на „Наградите на БАИТ” за 2015 г. се проведоха със специалното участие на Община Пловдив 

Официална банка на наградите Уникредит Булбанк

Сребърни спонсори: Майкрософт България и VMWare

Бронзови спонсори: Солитрон България, Контракс и Леново Българи

В партньорство с: БНТ, БТА, БНР, IDG.bg, Computerworld, Computer, Teacher.bg, TechNews, Digital Europe, Национален център за безопасен интернет, Националното сдружение на общините в Република България, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Sofia Tech Park, Студентска организация BEST София, IT JOBS, Junior Achievement, b2b Media, LauncHub, Eleven, StartUP, Start it Smart, бгПРЕДПРИЕМАЧ, The Founder Institute

Още БАИТ Новини