• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

Известни са победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2018 г.

Церемонията по награждаване на победителите се проведе с участието на Президента на Република България Румен Радев

На официална церемония вчера бяха отличени победителите в отделните категории от конкурса „Наградите на БАИТ” за 2018 г.

Президентът на Република България Румен Радев връчи Наградата за специален принос на Дарин Маджаров, създател на Уча.се – образователна платформа с над 14 000 видео уроци и тестове по всеки предмет от 1-ви до 12-ти клас. Уча.се се ползва от над 500 000 ученици и учители, които са изгледали над 40 000 000 видео урока до момента.

Маджаров завършва с отличие Априловската гимназия в Габрово, след което продължава своето образование в чужбина. По това време се заражда идеята му за образователна платформа, която да е в помощ на учениците, и записва сам над 550 видеа. След като интересът към Уча.се нараства, младият предприемач се завръща в България, за да развива проекта.

„Индустрията на информационните технологии е решаваща за развитието на всички останали сектори – от промишленост, селско стопанство, до туризъм и образование. Генерираните в IT-сектора идеи са изключително важни за нашето развитие – без него няма иновации, а те са ней-ефективният стимул за висок и устойчив икономически растеж, особено в наши дни, когато растежът става заложник на демографията, заяви президентът Румен Радев. Президентът посочи, че Уча.се онагледява всички важни принципи за съвременното образование – достъпност, нагледност, адаптивност, разрастващи се елементи на интерактивност и висока мотивация за учениците.

Председателят на УС на БАИТ Огнян Траянов посочи, че конкурсът показва измеренията на постиженията през изминалата година в българската дигитална индустрия. Удовлетворението идва, когато проектите, които сме развили, се използват или за повишаване конкурентоспособността на предприятията или за облекчаване на живота на гражданите и цялото общество, добави Траянов.

Победителите

 

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова връчи наградата в категория „Държавна администрация“. Тя беше присъдена на Министерство на туризма за Платформа за подаване и обработка на исканията за получаване на услуги и разрешения посредством безплатна удостоверителна услуга.

Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката, връчи наградата в категория „Компания-новатор в използването на авангардни ИКТ решения“. Отличието беше присъдено на „Максима България“ ЕООД за проекта „Безпилотни каси“ в магазин T MARKET.

Евродепутатът Ева Майдел връчи наградата в категория „Компания с най-голям принос за популяризиране на имиджа на българската ИКТ индустрия по света“. Победител е Мобайл Системс ООД, чиито приложения се използват от 500 млн. потребители в световен мащаб. За впечатляващото постижение компанията получи и допълнителна награда от Ева Майдел – пътуване до Брюксел и посещение на евроинституциите.

Победители в категорията „Журналистически принос“ са Флора Велчева и Добромир Видев от Българското национално радио, автори на поредицата „Разкодирано“. Наградата им беше връчена от Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на СОАПИ. В тази категория беше връчена и поощрителна грамота с фокус върху регионално ИКТ развитие на Магдалена Тодорова от телевизия „Черно море“.

За трета поредна година ученик е победител в категорията „Младежка награда“. Енчо Шахънов от Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София спечели с проекта си “Система за локализиране на хора”.

И трите номинирани проекта в категорията са с голям потенциал и младежите получиха допълнително поощрение от компании-членове на БАИТ. Йордан Цветков, ученик в МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив получи Индивидуален план за обучение и участие в Менторската програма на Некст Лаб и IoT устройства от Алтерко Роботикс. Николай Станишев, студент в ТУ-София получи награда от ERP.BG – Двудневен курс „Управление на лични данни (GDPR).

Победителите в останалите категории са:

Образователна награда – Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас. Наградата се присъжда за успешната реализация на проекта, който  е резултат от сътрудничеството между общината, компании от ИКТ индустрията и университетите в Бургас.

Общинска администрация – Община Варна за Електронна система на фонд „Култура“. С внедряването на системата се постига публичност в работата на администрацията и прозрачност при изразходване на публични финанси.

StartUp Компания – ШКОЛО ООД за SHKOLO. Платформата за дигитално управление на образователни институции се използва от 1/3 от българските училища.

Успешен български ИКТ продукт – Мобайл Системс ООД с офисния пакет OfficeSuite, който има над 300 милиона инсталации.

Значителен корпоративен ИКТ проект – Методия AД за Utility Suite for Dyce Energy. Мащабният проект е разработен за B2B ютилити компания, независим доставчик на газ и електричество на британския пазар.

Предметни награди

 

Победителите във всяка категория получиха поименни плакети и грамоти от БАИТ, както и предметни награди, предоставени от партньорите на конкурса. Всеки от отличените ще може да си закупи книги по избор с ваучер на стойност 100 лв., осигурен от Сиела Норма. Като официален партньор на БАИТ, СуперХостинг.БГ предостави на победителя във всяка една категория, хостинг и домейн за една година. Предметни награди за победителите предоставиха и Солитрон България – всеки отличен получи една от изброените награди – таблет Lenovo, LED монитор ACER или смарт часовник Xiaomi. Носителите на наградите вече разполагат и с очила за виртуална реалност, предоставени от Борика АД.

Победителите в конкурса бяха избрани сред 120 регистрации от 97 личности, компании и институции.

За 8-ма поредна година кампанията и церемонията за Наградите на БАИТ за 2018 г. са под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

 

Конкурсът и церемонията за връчване на „Наградите на БАИТ” за 2018 г. се провеждат с подкрепата на:

Златен спонсор: А1 България

Сребърни спонсори: ДАТЕКС, Електронен подпис B-trust, Уникредит Булбанк, Суперхостинг.БГ и Поликомп

Бронзови спонсори: Сиела Норма, Индустриален и логистичен парк – Бургас, Солитрон България и Sofia Airport Center

В партньорство с: БТА, БНР, БНТ, TechNews, ICT Media, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Национално сдружение на общините в Република България, Eleven, бгПРЕДПРИЕМАЧ, b2b Media, Sofia Tech Park, Национален център за безопасен интернет, Innovation Starter, Junior Achievement България, LauncHub Ventures, Smart News, NewBusiness.bg, Pixel Media и Българска стартъп асоциация.

Още БАИТ Новини