• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

НДСВ: След 4 години ще стигнем Европа

20 май 2005

 

Четвъртата среща на БАИТ бе с НДСВ. Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев успя добре да използва факта, че е представител на единствената политическа сила, която може да говори не само за бъдещи планове, но и за реално изпълнени обещания.
 
Какво все пак обеща министърът, в случай, че НДСВ остане управляваща сила?
 
Като напомни, че в продължение на 13 години преди управлението на НДСВ държавата не е закупила нито един компютър за училищата, той каза, че НДСВ се води от идеята за повсеместна компютризация на образованието. “След година в България няма да има училище без компютри – заяви вицепремиерът, – като правителството ще осигури 100% високоскоростен Интернет за училищата.”
 
Николай Василев отчете като грешка забавянето на програмата за домашни компютри, но заяви, че в момента е абсолютно убеден в необходимостта от нея и благодари на БАИТ за последователното отстояване на позициите в това отношение. “През 2006 г. ще започнем ударна програма за масово насищане на българските домове с компютри, заяви вицепремиерът.
 
 “За нас – каза той, – компютърната грамотност е на първо място в образованието.” До 3 години всички ученици ще бъдат обучени да боравят свободно с компютри и информационни масиви. „Най-важна е информационната и комуникационната инфраструктура. Още през 2005-а ще стигнем средните показатели на новите членове на ЕС. След още 4 години ще стигнем средното равнище на Европейския съюз.”
 
НДСВ предвижда до 2008 г. износът на информационни технологии и софтуер да нарасне до 500 милиона лева. В областта на иновациите се предвижда фискално и данъчно стимулиране на частния сектор.
 
По отношение на електронното правителство плановете са за качване на 90% от информационните услуги в Интернет. Всеки българин ще получи електронна здравна карта, което е важна стъпка към електронното здравеопазване.
 

Според Николай Василев в контекста на предстоящите избори НДСВ се възприема като партия на бизнеса, на интелигентните и на младите хора. “Кампанията ни за информационните технологии беше хубава – каза той. – Всички знаят, че децата имат компютри в училище.”

Още БАИТ Новини