• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

Петър Иванов, БАИТ: Единният цифров пазар ще донесе сериозен достъп на потребителите до цифрови стоки и услуги

България има добра основа за въвеждането му, тъй като притежава най-големия ИКТ сектор в Източна Европа и висококвалифицирани специалисти, посочи еврокомисарят Андрус Ансип

Единният цифров пазар ще донесе сериозен достъп на потребителите до цифрови стоки и услуги и улеснение за ежедневието им, както и сериозен достъп до нови клиенти на предприятията. Това заяви Петър Иванов, председател на УС на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) на кръгла маса на тема: „Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество“.

„Надявам се държавата да препотвърди решимостта си да влезе на този цифров пазар, изваждайки очакваното електронно управление. Важна тема са отворените данни така, че всяко предприятие да може да се възползва от тях и да повишава конкурентоспособността си“, добави Иванов.

Министър-председателят на България Бойко Борисов и заместник-председателят на ЕК и комисар за единния цифров пазар Андрус Ансип бяха специални гости на кръглата маса, организирана от евродепутата Ева Паунова и БАИТ. Премиерът Борисов коментира, че приоритет на правителството е ускоряването на изграждането на електронното управление в страната и че мечтае за въвеждането на електронно гласуване за българите извън граница. От своя страна Андрус Ансип заяви, че няма причина затова една публична услуга да не бъде достъпна онлайн с цел да се използва по-бързо и по-ефективно. Според него електронното управление би довело не само до значително намаляване на разходите за гражданите и бизнеса, но и до връщане на доверието на гражданите в администрациите. Той сподели и пример от родната си Естония, където със специален закон държавата може само веднъж да поиска личните данни на гражданите и е длъжна да ги съхранява за бъдещо ползване.

Ева Паунова определи участието на политици от толкова високо ниво на конференцията като свидетелство за ангажимента на българското правителство и институции електронното управление да се случи в България в най-кратки срокове. Вицепремиерът Дончев коментира, че безспорно най-бързи са дигиталните магистрали и че дигиталният дневен ред не може да бъде приет като модернистичен каприз, а министър Ивайло Московски обяви, че следващата седмица предстои да се входира за публично обсъждане Закона за електронната идентификация.

Вторият панел на кръглата маса бе посветен на дигиталното предприемачество и създаването на е-менторинг екосистема. В него участие взеха представители на БАИТ, Президентството, София Тех Парк, Софтуерния университет и успешни български стартиращи компании. Те се обединиха около тезата, че е важно различните заинтересовани страни да работят заедно по темата предприемачество и да се комуникират добрите примери в областта. Кръглата маса се проведе в рамките на проекта Watify, чийто изпълнител за България е БАИТ.

Още БАИТ Новини