• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

Победителите в конкурса „Наградите на БАИТ 2014”

Под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев

Вчера, на официална церемония в Гранд Хотел София, бяха отличени победителите в отделните категории от Конкурса „Наградите на БАИТ 2014”. Президентът Росен Плевнелиев, под чийто патронаж беше събитието, връчи Специалната награда на Теодосий Теодосиев, ръководител на Националната школа по физика и приложна математика и преподавател по физика в ПМГ „Н. Обрешков“, гр. Казанлък. Във вълнуваща реч той заяви, че е крайно време държавата да обяви сектора на информационните и комуникационни технологии за стратегически за България.

Другите специални гости – вицепремиерът Меглена Кунева, Министърът на икономиката Божидар Лукарски и Заместник-министър Валери Борисов, връчиха награди съответно в категориите: Бизнес иновативност на  Telerik: А Progress Company за Telerik Platform, STARTUP компания – Трансметрикс АД за Big Data концепцията в карго индустрията и E-business – ALLTERCO за проекта Books Forge.

Журито тази година връчи 2 награди в категория STARTUP компания. Втората получи  Джъмпидо ООД за образователния софтуерен проект Джъмпидо. Две награди имаше и в категория „Журналистически принос” – Юлиян Арнаудов, в. Капитал и поощрителна за регионална медия –  Росинка Проданова, водещ и продуцент на следобедния екип на БНР – Радио Благоевград.

Победителите в останалите категории са:

Студентска награда – Иван Атанасов, студент редовно обучение в Университет по библиотекознание и информационни технологии, специалност Компютърни науки за информационния портал „ТВ Новини“;

Образователна награда – Софтуерен университет ООД;

Държавна администрация – Национална агенция за приходите за информационна система „Контрол“;

Общинска администрация – Общинска администрация – гр. Дряново за информационен център за мобилни услуги, здравни съвети и здравен телемониторинг за гражданите и бизнеса в общината;

Мобилно решение – Мусала Софт АД за проекта АТМОСФЕРА;

Развлекателен софтуер – ЧЕС АРЕНА ООД;

Корпоративна и социална отговорност – Империя Онлайн ООД;

Общо 130 кандидатури от 92 личности, институции и компании бяха подадени до крайния срок за регистрация http://bait-awards.bg/Participants/

Най-голям брой кандидатури, по 18, имаше в категориите STARTUP и Бизнес иновативност, което е показателно за дигиталната трансформация на бизнеса и добре развита предприемаческа екосистема у нас. Също следва да се отбележи, че тази година има много силно участие на общините – 11 се включиха в конкурса /при общо 7 в първите 3 издания/. Това е показателно, че все повече български общини се дигитализират в полза на гражданите и бизнеса.

В това четвърто издание на конкурса имаше два нови момента. Добави се нова категория за „Развлекателен софтуер”, заради бързото развитие на този пазарен сегмент и изключително успешното представяне на българските компании на световния пазар.

Вторият момент е, че конкурсът се проведе в рамките на европейския проект Watify, чийто изпълнител за България е БАИТ. Това е проект за насърчаване на дигиталното предприемачество и създаването на е-менторинг екосистема. По-голямата част от наградите отличават и чрез това насърчават дигиталното предприемачество у нас.

Конкурсът и церемонията за връчване на „Наградите на БАИТ” за 2014 г. се проведе с подкрепата на:

Златен спонсор: Самсунг

Сребърни спонсори: SAP Labs България, Майкрософт, Леново и Иновент

Бронзови спонсори: Солитрон България и Кантек

В партньорството с: БНТ, БНР, БТА, IDG.bg, Computerworld, Computer, Teacher.bg, TechNews, Diploma.bg, Digital Europe, Национален център за безопасен интернет, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Националното сдружение на общините в Република България, LauncHub, Eleven, StartUP, Start it Smart, b2b Media и Предприемач.

Още БАИТ Новини