• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

Пресконференция по повод предстоящото изложение БАИТ Експо 2008

На 20 август т.г. в Пресклуба на БТА в столицата се проведе пресконференция, посветена на предстоящото тринайсето поред специализирано международно изложение БАИТ ЕКСПО. То ще се проведе в „Интер Експо и Конгресен център”, бул. Цариградско шосе 147 от 04 до 08 ноември 2008 г. Организатори на изложението са Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), собственик и възложител и нейният партньор Агенция „Булгарреклама”.

 

Пресконференцията премина при изявен за летния период интерес от страна на водещите печатни и електронни медии.  В нея участваха 36 журналисти. Информация за предстоящото ИКТ изложение и останалите прояви в сектора на информационните и комуникационните технологии, които ще бъдат проведени по същото време и място дадоха:
 
–  г-н Боян Бойчев, председател на УС на БАИТ,
–  г-н Иван Иванов, Управител на Агенция „Булгарреклама”
–  г-н Димитър Станчев, Заместник-председател на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения
–  г-н Любомир Димитров, член на УС на БАИТ
–  г-жа Недялка Йоловска, представител на ICT Media
 
В пресконференцията участва и г-н Красимир Стойчев, Главен изпълнителен директор на МАКС ТЕЛЕКОМ ООД, чиято фирма е генерален спонсор на БАИТ ЕКСПО 2008.
 
Г- н Бойчев обясни, че за тазгодишното изложение е било избрано мотото „БАИТ ЕКСПО 2008 – Технологията следва природата – да поемем заедно по правилния път”, защото именно това е направлението, към което съвременната наука и технологии, независимо от коя област, все по-активно се насочват, за да бъде опазена природата от човешката дейност. БАИТ ЕКСПО не е само обикновено търговско изложение. То е витрина, на която водещите производители на техника, софтуер и комуникационни решения представят най-доброто, което се предлага за момента не само в България, но и в световен мащаб. Освен това като най-голяма ИКТ проява през годината организаторите се стремят да фокусиран вниманието на обществото и тези, които го управляват върху най-актуалните за момента проблеми.
 
Такава именно е темата за екологията в ИКТ и тя намира редица решения и прояви в новите разработки на всички водещи фирми в света. Независимо, че ИКТ производството и експлоатацията на тази техника е едно от най-чистите дейности и тук също се търсят и намират редица ефективни решения. Г-н Боян Бойчев посочи някои от тях: новата операционна система Windows Vista, която притежава редица функции за намаляване на потреблението на електроенергия от компютъра, когато с него не се работи интензивно, многобройни решения при печатащите устройство за намаляване разхода на енергия, на тонер и отделянето на газообразни емисии, за удължаване живота на печатащия барабан, за използване на разпределени мрежи с множество по-малки сървъри, вместо с няколко огромни, използването на терминали тип „тънък клиент”, при което настолният компютър се свежда до терминал за сметка на натоварването на общия на сървъра, съвременните решения за видеоконферентни системи, които на практика превръщат целия свят в една заседателна зала без да е необходимо хората да се събират на едно място от всички краища на света и ред други решения. Не бива да се подминава и системата за събиране и оползотворяване, чрез рециклиране на станалата вече ненужна компютърна техника. В това направление има готовност от страна на производителите, а за България проблемът все още не е решен окончателно на организационно ниво. Може да се каже, че една преобладаваща част от новата техника и комуникационни решения, които ще бъдат демонстрирани наБАИТ ЕКСПО 2008 отговарят на съвременните изисквания за екологична целесъобразност.
 
Г-н Иван Иванов уточни, че засега е още твърде рано да се говори за брой на участващите фирми и заявени до момента изложбени площи. В сравнение с предишни години се отчита добър интерес от страна на фирмите, и той призова да се откажем от типично българския обичай всичко да се върши в последната минута. Заявяването на щандове за участие очевидно ще продължава и през септември. Вероятност някоя да остане извън изложението няма, защото „Интер Експо и Конгресен център” вече разполага с удвоена изложбена площ в цели шест палати. Все пак най-представителните места за щандове се продават според реда на заявките за тях, поясни г-н Иванов.
 
Освен познатите от предни години основни тематични направления в областта на хардуера, софтуера и комуникациите, и тази година ще бъде заделено сериозно внимание на внедряването на информационните технологии в образователния сектор, като отново със съдействието на МОН ще бъдат организирани специализирана изложба и двудневен форум-семинар.
 
Новост тази година е и преместването на изложението PC WORLD от техническия панаир в Пловдив, където досега се провеждаше, в „Интер Експо и Конгресен център”. То ще се проведе в рамките на БАИТ ЕКСПО. Тук трябва да се отбележи, че политиката за сериозно намаляване на цените при малките щандове по време на БАИТ ЕКСПО 2008 ще бъде единна за всички изложители, независимо в коя зала се намира щандът им и какъв е предметът им на дейност. Това е израз на подкрепата от страна на БАИТ и на Агенция „Булгарреклама”, за развитието на малкия и средния бизнес у нас.
 
По време на БАИТ ЕКСПО за втори път ще бъде проведен и Националният форум за развитие на информационните технологии и съобщенията. Той ще се проведе на 4 и 5 ноември 2008 г. като съорганизатори са Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), Българска асоциация за информационни технологии (БАИТ), Асоциация „Телекомуникации” (АСТЕЛ), ИКТ Клъстер, Асоциация на българските кабелни оператори (АБКО), Асоциация на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) и Агенция „Булгарреклама”.
 
Г-н Димитър Станчев подчерта, че форумът се превръща вече в една добра и полезна за страната традиция. С него се цели да се представят състоянието и тенденциите, свързани с политиката и регулирането в областта на информационните технологии (ИТ) в България. Да се обсъдят идеи, предложения и предизвикателства пред ИТ индустрията у нас, свързани с устойчивото развитие на сектора. Както и да бъде представена актуална информация, свързана с ефективното използване на програмите и фондовете на ЕС за развитие на ИТ в България. Проявата ще се проведе в рамките на два дни, като първият ден е посветен на пленарна сесия, а вторият ще протече под формата на две паралелни панелни дискусии и заключителна част.
 
Г-н Красимир Стойчев подчерта, че като ръководител на фирма, която внедрява и работи в сектора на най-съвременните за момента високоскоростни безжични технологии WIMAX за него няма нищо по-естествено да подкрепи най-голямото в страната ИКТ изложение БАИТ ЕКСПО.
 
В края на пресконференцията г-н Боян Бойчев покани журналистите активно да се включат в журналистическия конкурс, който БАИТ организира вече трета година поред. Резултатите в него ще бъдат обявени по време на БАИТ ЕКСПО 2008, а наградите се известни. Преносим компютър за носителя на първата награда и записваща техника за следващите в класацията.

Още БАИТ Новини