• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

Приложение за ускоряване на научните открития спечели първия хакатон на „Академията на Телерик“

Близо 50 души участваха в състезанието на „Телерик“ АД и БАИТ на 21-22 юни, проведено в рамките на проекта e-Skills for Jobs 2014

Сложно уеб приложение за споделяне на научни открития, което улеснява и ускорява процеса на изследване и иновации, е победителят в хакатона „Приложения за по-добър свят“. В състезанието на „Академията на Телерик“, което се проведе на 21 и 22 юни, се включиха близо 50 души. Събитието се организира от „Телерик“ АД и Българската асоциация на информационните технологии (БАИТ).

Призовият проект в помощ на науката е разработен за по-малко от 48 часа от Владислав Валентинов, студент във физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Второ място спечели Димитър Тодоров със своето мобилно приложение за здравословен хранителен режим. Като обработва снимки на етикети с хранителния състав на продуктите, приложението предоставя ценна информация за вредните и полезните вещества в тях. На трето място се нареди екипът на Здравко Георгиев, Ясен Михайлов и Стефан Димов, които разработиха софтуерно решение, което предварително алармира потребителите за наближаването на крайния срок за консумация. Така домакинствата ще намалят количеството изхвърлена храна.

Като част от наградите, трите екипа ще работят с експерти на „Телерик“ АД по бизнес развитие и разработка на софтуер, с които ще развият  и подобрят своите приложения. Консултациите ще се проведат през юли в централата на „Телерик“ АД. Другите награди бяха осигурени от БАИТ в рамките на проекта e-skills.

Жури от успешни млади предприемачи и разработчици на софтуер излъчи победителите в първия хакатон на „Академията на Телерик“. В състава на журито бяха: Петър Шарков – съосновател и президент на Start It Smart, Крис Георгиев – съосновател Imagga и член на борда на StartUP Foundation, Николай Костов – ръководител екип и трейнър в „Академията на Телерик“, Рая Юнакова – маркетинг мениджър в „Майкрософт България“, Любомир Славилов – ръководител на отдел по уеб разработка в Imperia Online, Ивайло Кенов – трейнър в „Академията на Телерик“, Любомир Янчев – програмист и създател на модерния иконом „Мелиса“, Никола Янев – основател на Entrepreneur.bg, Стоян Ангелов – предприемач и Никола Янев – основател на Entrepreneur.bg.

Хакатонът се реализира в рамките на проекта „E-skills for jobs 2014” – на Digital Europe и EuropeanSchool.net, чийто изпълнител за България е БАИТ и който се реализира едновременно в 30 страни от и извън Европейския съюз.

За „Телерик“ АД

„Телерик” АД помага на своите клиенти да създават красиви приложения за всеки вид устройството. Тяхната платформа от край до край обединява водещи инструменти за потребителски интерфейс с услуги в “облака”, за да улесни целия процес на разработване на приложения. Над 130 хил. клиенти в 40 хил. организации използват продуктите на „Телерик” АД, включително 450 от 500-те организации в списъка  „Fortune 500®“, както и водещи образователни, държавни и неправителствени институции в 94 страни 

„Телерик“ АД е носител на много световни награди и е водещ работодател в България от 2007 г. насам. Компанията е работодател №1 за България за 2013 г., 2012 г., 2010 г. и 2007 г. „Телерик“ АД организира образователната инициатива „Академия на Телерик“, която предоставя безплатно обучение по програмиране за всички възрасти. „Телерик“ АД е носител на Наградата на БАИТ за 2012 г. в категориите „Образование” и „Корпоративна и социална отговорност” за „Академия Телерик”.

За инициативата E-skills for jobs 2014

Това е проект на Digital Europe и EuropeanSchool.net, който се реализира едновременно в 30 страни от и извън ЕС и е част от инициативата Grand Coalition for Gigital Jobs. Изпълнител за България е БАИТ.

За DIGITALEUROPE

DIGITALEUROPE – асоциацията на дигиталната индустрия в Европа. Сред членовете й са 56 от най-големите глобални IT корпорации, телекоми и компании за потребителска електроника, както и 35 национални асоциации, сред които и Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ). Десетте хиляди компании, членуващи в организацията, осигуряват над 2 млн. работни места и генерират годишен оборот от над 1 трлн. евро.

За EuropeanSchool.net

EuropeanSchool.net е мрежа от 30 европейски министерства на образованието, със седалище в Брюксел. Като организация с нестопанска цел , тя се стремим да въвеждат иновации в преподаването и ученето на ключови заинтересовани страни: министерства на образованието , училища , учители, изследователи и индустриални партньори.

За Grand Coalition for Digital Jobs

Grand Coalition for Digital Jobs е партньорство с множество заинтересовани страни, водено от Европейската комисия за справяне с липсата на умения в областта на ИКТ и с наличието на няколко стотин хиляди вакантни работни места, свързани с ИКТ.

За БАИТ

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) е най-голямата, най-представителна и влиятелна браншова организация в сферата на информационните и комуникационни технологии в България. Създадена през 1995 г. към момента в нея пряко членуват 100 фирми. Асоциацията обхваща фирми от всички сектори на информационните и комуникационните технологии – хардуер, софтуер, системна интеграция, мрежи, телекомуникации, доставчици на Интернет услуги и др. Една голяма част от тях предлагат собствени решения, продукти и услуги и успешно работят на чуждестранните пазари. В асоциацията членуват и представителствата на повечето водещи световни производители в България. Член е на най-влиятелната и представителна европейска ИТ асоциация DIGITALEUROPE, като Стоян Боев, зам.-председател на БАИТ, е член на Борда й. БАИТ е носител на наградата на DIGITALEUROPE за най-успешно проведена e-skills кампания за 2012 г. сред 23 страни, участвали в проекта.

 

 

 

Още БАИТ Новини