• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

Проведе се есенната среща на компаниите-членове на БАИТ

На 5 ноември 2015г. се проведе есенната среща на компаниите-членове на БАИТ. Представители на 25 компании се събраха на традиционната есенна среща на ИТ фирмите. Специални гост-лектори на събитието бяха Ева Паунова и Николай Ангов, които представиха на присъстващите актуална информация за приоритетите и реформата в образованието на европейско ниво и в страната. 

Ева Паунова е български евродепутат, сред най-активните членове на Европейския парламент (ЕП) и носител на наградата на ЕП за най-активен новодошъл член. Тя е сред създателите на групата по дигитални въпроси в ЕП, както и посланик на е-уменията на ЕК.

Николай Ангов, съветник към политическия кабинет на  заместник министър-председателя по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова. Отговаря за  реформата в образованието и процедурите за „сините карти“. Автор е на концепцията за обучението 30 000 нови ИТ специалисти в следващите 15 години.

Ева Паунова сподели с членовете на БАИТ детайли за плана Юнкер и за възможностите за финансиране на малки и средни предприятия. Сред важните теми, по които трябва да работим, е промяна на образователната система и въвеждане на програмирането от началните класове, ако искаме да брандираме България като ИТ дестинация, посочи още Паунова.

Николай Ангов потвърди, че работата по облекчаването и скъсяването на сроковете за  процедурата за „сини карти“ продължава, като предстои да се установи къде са проблемите по отделните държавни ведомства. В същото време Ангов представи и детайли от стратегията за увеличаване броя на завършващи ИТ специалисти в българските ВУЗ. Пакетът от мерки предвижда увеличаване на приема в най-добрите университети съгласно рейтинговата система на МОН, като в същото време се планират и промени в отделни професионални гимназии, така че да се повиши качеството на преподаване на математика и информационни технологии. 

Още БАИТ Новини