• bait@bait.bg
  • +359 2 946 1513
  • Бул. "Драган Цанков" No.36, Интерпред, офис 339Б, София 1040
Search here...

Новина

С подписването на меморандум за сътрудничество завърши кръглата маса за развитието на ИКТ сектора в Благоевград

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) беше съорганизатор на събитието съвместно с община Благоевград и евродепутати от групата на ЕНП в ЕП

Меморандум за сътрудничество подписаха участниците в кръглата маса „Развитието на ИТ сектора в България и възможностите на община Благоевград“, която се състоя на 8 април. Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) беше съорганизатор на събитието съвместно с община Благоевград и евродепутати от групата на ЕНП в Европейския парламент (ЕП).

Партньори в документа са община Благоевград, БАИТ, Българска аутсорсинг асоциация,  Българска асоциация на софтуерните компании, Българска академия на науките, Американски университет в България и Югозападен университет.

Приоритетите, около които се обединиха страните в меморандума, са: подпомагане икономическото и обществено развитие и повишаване на конкурентоспособността на икономиката чрез развитие на ИКТ, насърчаване и подпомагане на образованието по софтуерни специалности на ученици и студенти, обвързване на образованието с конкретните потребности на ИКТ, насърчаване на развитието на уменията на 21-ви век с фокус върху дигиталните умения и програмирането, както и насърчаване на научните изследвания и връзката „наука – бизнес“.

В рамките на дискусията Петър Иванов, председател на УС на БАИТ, представи очакванията на ИКТ сектора към бизнес средата в Благоевград. „За да може да се развива бизнес в даден град на първо място са кадрите. Именно поради дефицитът на квалифицирани специалисти компаниите организират частни обучителни академии – в рамките на инициативата eSkills for Jobs сме събрали 37 такива към момента“, посочи Петър Иванов.  Благоевград може да привлича кадри от съседните държави, каза още той, като добави, че правителството е започнало оптимизация на процедурата по издаването на „сини карти“, като браншовите ИКТ организации работят съвместно с администрацията, за да се постигне и общ срок, в който разрешителното да бъде издадено. „Благоевград би могъл при усилена работа да бъде ИТ център и се надявам, след една година, да видим района доста по-напред в развитието на ИТ сектора.“

За да се възползваме максимално от възможностите на единния цифров пазар в ЕС, трябва да стимулираме дигитализирането на бизнеса и придобиването на умения за ползване на цифрови технологии от страна на все повече хора. Това заяви евродепутатът от Ева Паунова, която активно работи по въпросите, свързани с единния цифров пазар е и посланик на  електронните умения.

Информационните технологии са навсякъде и нека отношението на тази възможност за развитие в Благоевград се запази, посочи евродепутатът Владимир Уручев.

Благоевград е на картата на дигиталните магистрали, тъй като 8 от общините в областта са свързани с високооптична връзка, посочи заместник-министър Валери Борисов, и добави, че до 2020г. всички 265 общини в България ще бъдат включени в тази мрежа. Борисов прикани Благоевград да бъде сред първите общини, които ще се присъединят към облака на държавната администрация, който е факт от един месец. 

Николай Ангов, съветник  на вицепремиера Румяна Бъчварова, представи Стратегията за обучение на 30 000 ИТ специалисти, която предвижда микс от мерки, с които да бъде увеличен броят на студенти в ИКТ специалностите. По думите му икономическата ефективност на стратегията е 15 пъти, т.е. за всеки лев, който сега държавата дава, през 2030г. възвращаемостта ще бъде 15 лв.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов представи политиката на общината в посока привличане на родни и чуждестранни компании, работещи в ИТ сектора: „Стремим се да създаваме прозрачна бизнес среда. Едно от най-големите ни предимства са младите хора, които живеят и учат в Благоевград, защото ИКТ индустрията трябва да има добра инфраструктура и добре образовани хора.“

Градовете, които са средно големи са много важни – с хора, с таланти, с креативна и рекреативна индустрия, каза Анна-Мари Виламовска, секретар на президента на Р България по иновации и здравеопазване и добави: „Вярваме, че Благоевград може да е като Пловдив след 5 години.“

Пламен Цеков от Българската аутсорсинг асоциация даде за пример конкретни мерки, реализирани от община Пловдив, които Благоевград би могъл да приложи.  От своя страна Филип Мутафис от Българската асоциация на софтуерните компании също посочи наличието на многобройни частни обучителни инициативи в сферата на ИКТ и добави, че младите хора, които движат ИТ индустрията трябва да бъдат допуснати да преподават в  университетите.

Гости на кръглата маса бяха депутатът Даниела Савеклиева, Радослав Тасков, председател на Общински съвет Благоевград, представители на ИКТ компании, декани на факултети във висши учебни заведения, преподаватели и специалисти.

Още БАИТ Новини